
Pszczelarz
Branżowa Szkoła I Stopnia – Zawód Pszczelarz 612302
Kwalifikacje zawodowe: ROL.03 – prowadzenie produkcji pszczelarskiej
Pszczelarz to osoba zajmująca się profesjonalnym pozyskiwaniem miodu na terenie podległej pasieki. Sprawuje nadzór nad poprawnym funkcjonowaniem pasieki i czerpaniu korzyści z jej owoców. Pszczelarz wykonuje szereg obowiązków, które skupiają się wokół zapewniania odpowiednich warunków dla pszczół, znajdujących się w jej obrębie. Zajmuje się uprawą odpowiednich roślin w bezpośrednim sąsiedztwie uli, przeprowadza bieżące naprawy i prace konserwacyjne uli, wiosną poszerza gniazda, a latem ocienia je i wykonuje wiele innych czynności. Na podstawie posiadanej wiedzy i doświadczenia, pszczelarz na bieżąco monitoruje stan roju pszczół, zbiera miód gromadzony w ulach a także realizuje szereg czynności organizacyjnych, mających zapewnić jego dystrybucję.
Pszczelarz – absolwent szkoły kształcącej w tym zawodzie będzie przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:
- prowadzenia pasieki metodami tradycyjnymi i ekologicznymi,
- wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej,
- określenia przyrodniczego i gospodarczego znaczenie chowu i hodowli pszczół,
- oceny warunków przyrodniczych, ekonomicznych i społecznych produkcji rolniczej,
-ze szczególnym uwzględnieniem pszczelarstwa, - wyposażenia pasieki oraz obsługi podstawowych maszyny i urządzenia stosowanych w produkcji rolniczej i pszczelarskiej,
- pozyskiwania, konserwowania, przechowywania i sprzedaży produktów pszczelich zgodnie z obowiązującymi normami,
- planowania i wykonania zabiegów składających się na wychów matek pszczelich oraz rozpoznawania i zwalczania chorób pszczół,
- planowania i wykonywania zabiegów składających się na technologię produkcji roślinnej i zwierzęcej.
- prowadzenie sprzedaży produktów rolniczych i pszczelarskich
Przedmioty zawodowe to między innymi:
- produkcja roślinna,
- podstawy pszczelarstwa,
- chów i hodowla pszczół,
- gospodarka pasieczna,
- wykorzystywanie zasobów bazy pożytkowej,
- przepisy ruchu drogowego,
- technika w rolnictwie,
- działalność gospodarcza w rolnictwie,
- język obcy zawodowy.
W czasie nauki uczeń realizuje bezpłatny kurs w szkolnym Ośrodku Szkolenia Kierowców w zakresie prawa jazdy.
Perspektywy zatrudnienia dla absolwentów branżowej szkoły I stopnia:
- firmy specjalizujące się w produkcji, przetwarzaniu i sprzedaży miodu oraz innych produktów pszczelich,
- przedsiębiorstwa zajmujące się chowem i hodowlą pszczół,
- własna działalność gospodarcza (pasieka lub indywidualne gospodarstwo rolne).
Absolwenci branżowej szkoły I stopnia mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. Po ukończeniu szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika i będzie mógł przystąpić do egzaminu maturalnego.