Cukiernik

Lepsze jest posiadanie dobrego wykształcenia zawodowego gwarantującego zatrudnienie i start w samodzielność niż bycie bezrobotnym z niepotrzebnym dyplomem i pozornymi kwalifikacjami.

 

Cukiernik to osoba obdarzona kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Trudno o lepsze uwieńczenie ważnych uroczystości, niż misternie zdobiony tort czy kolorowe muffiny. Jeśli posiadasz zamiłowanie do wypieków i chciałbyś wykonywać jeden z najsłodszych zawodów świata, to zawód właśnie dla ciebie.

Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju smakołyków – ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądem. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

OKRES NAUKI: 3 lata- Branżowa Szkoła I Stopnia

Cukiernik

Cukiernik dba o należyte przechowywanie produktów spożywczych, zna dokładne proporcje tworzenia wyrobów cukierniczych oraz różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności.
Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły. Jest to zawód dla ludzi z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.
Zawód cukiernika może okazać się dobrym wyborem również z tego względu, że daje wiele potencjalnych możliwości zatrudnienia.

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Zawód cukiernik powinny wybrać osoby, które:
-interesują się nowoczesnymi trendami w cukiernictwie,
-mają wyobraźnię,
-zmysł estetyczny i smakowy,
-posiadają zdolności manualne,
– są kreatywne i operatywne w działaniu,
-lubią pracować w zespole,
-są dokładne i cierpliwe,
-zainteresowane są pracą w zakładach cukierniczych i spożywczych w Polsce i za granicą,
-chcą awansować i rozwijać się,
-mają poczucie odpowiedzialności

PRAKTYCZNE UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWE

W trakcie nauki nauczysz się:
-stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
-magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
-sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
-wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
-stosowania receptur cukierniczych,
-planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
-współpracy w zespole, komunikacji interpersonalnej,
-prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
-tytuł cukiernika,
-świadectwo potwierdzające kwalifikację: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.

Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.


DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
-cukiernik,
-pracownik branży spożywczej.
MIEJSCE PRACY
zakłady przetwórstwa spożywczego, produkujące wyroby cukiernicze i ciastkarskie, ciastkarnie, cukiernie, restauracje, hotele, manufaktury słodyczy, gdzie odbywają się widowiskowe pokazy, podczas których na oczach klientów wytwarzane są kolorowe cukierki, lizaki itp. prowadzenie własnej działalności gospodarczej.