Cukiernik

Lepsze jest posiadanie dobrego wykształcenia zawodowego gwarantującego zatrudnienie i start w samodzielność niż bycie bezrobotnym z niepotrzebnym dyplomem i pozornymi kwalifikacjami.

 

Cukiernik to osoba obdarzona kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Trudno o lepsze uwieńczenie ważnych uroczystości, niż misternie zdobiony tort czy kolorowe muffiny. Jeśli posiadasz zamiłowanie do wypieków i chciałbyś wykonywać jeden z najsłodszych zawodów świata, to zawód właśnie dla ciebie.

Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju smakołyków – ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądem. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

OKRES NAUKI: 3 lata- Branżowa Szkoła I Stopnia

Cukiernik

Cukiernik dba o należyte przechowywanie produktów spożywczych, zna dokładne proporcje tworzenia wyrobów cukierniczych oraz różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności.
Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły. Jest to zawód dla ludzi z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.
Zawód cukiernika może okazać się dobrym wyborem również z tego względu, że daje wiele potencjalnych możliwości zatrudnienia.

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Zawód cukiernik powinny wybrać osoby, które:
-interesują się nowoczesnymi trendami w cukiernictwie,
-mają wyobraźnię,
-zmysł estetyczny i smakowy,
-posiadają zdolności manualne,
– są kreatywne i operatywne w działaniu,
-lubią pracować w zespole,
-są dokładne i cierpliwe,
-zainteresowane są pracą w zakładach cukierniczych i spożywczych w Polsce i za granicą,
-chcą awansować i rozwijać się,
-mają poczucie odpowiedzialności

PRAKTYCZNE UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWE

W trakcie nauki nauczysz się:
-stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
-magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
-sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
-wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
-stosowania receptur cukierniczych,
-planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
-współpracy w zespole, komunikacji interpersonalnej,
-prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
-tytuł cukiernika,
-świadectwo potwierdzające kwalifikację: SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.

Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.


DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
-cukiernik,
-pracownik branży spożywczej.
MIEJSCE PRACY
zakłady przetwórstwa spożywczego, produkujące wyroby cukiernicze i ciastkarskie, ciastkarnie, cukiernie, restauracje, hotele, manufaktury słodyczy, gdzie odbywają się widowiskowe pokazy, podczas których na oczach klientów wytwarzane są kolorowe cukierki, lizaki itp. prowadzenie własnej działalności gospodarczej.

Kierunki kształcenia
Cukiernik

Cukiernik

Lepsze jest posiadanie dobrego wykształcenia zawodowego gwarantującego zatrudnienie i start w samodzielność niż bycie bezrobotnym z niepotrzebnym dyplomem i pozornymi kwalifikacjami.

Cukiernik to osoba obdarzona kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Trudno o lepsze uwieńczenie ważnych uroczystości, niż misternie zdobiony tort czy kolorowe muffiny. Jeśli posiadasz zamiłowanie do wypieków i chciałbyś wykonywać jeden z najsłodszych zawodów świata, to zawód właśnie dla ciebie.

Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju smakołyków – ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądem. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

OKRES NAUKI: 3 lata- Branżowa Szkoła I Stopnia

Cukiernik

Cukiernik dba o należyte przechowywanie produktów spożywczych, zna dokładne proporcje tworzenia wyrobów cukierniczych oraz różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności.
Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły. Jest to zawód dla ludzi z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.
Zawód cukiernika może okazać się dobrym wyborem również z tego względu, że daje wiele potencjalnych możliwości zatrudnienia.

PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Zawód cukiernik powinny wybrać osoby, które:
-interesują się nowoczesnymi trendami w cukiernictwie,
-mają wyobraźnię,

-zmysł estetyczny i smakowy,

-posiadają zdolności manualne,

są kreatywne i operatywne w działaniu,
-lubią pracować w zespole,

-są dokładne i cierpliwe,

-zainteresowane są pracą w zakładach cukierniczych i spożywczych w Polsce i za granicą,

-chcą awansować i rozwijać się,
-mają poczucie odpowiedzialności

PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE

W trakcie nauki nauczysz się:
-stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,

-magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,

-sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,

-wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,

-stosowania receptur cukierniczych,

-planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
-współpracy w zespole,
komunikacji interpersonalnej,
-prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
-tytuł cukiernika,

-świadectwo potwierdzające kwalifikację:SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych,

Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE

Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.

STANOWISKA PRACY

Absolwent może podejmować pracę jako:

-cukiernik,

-pracownik branży spożywczej.

MIEJSCE PRACY

zakłady przetwórstwa spożywczego, produkujące wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
ciastkarnie,
cukiernie,
restauracje,
hotele,
manofaktury słodyczy, gdzie odbywają się widowiskowe pokazy, podczas których na oczach klientów wytwarzane są kolorowe cukierki, lizaki itp.
prowadzenie własnej działalności gospodarczej.