Wydarzenia

W dniu 21 grudnia została zorganizowana w internacie uroczysta Kolacja Wigilijna. Uczniowie wraz z wychowawcami przygotowali montaż słowno-muzyczny oraz dekoracje świąteczne. Przy pięknie nakrytych stołach zasiadali m. in. pan dyrektor Wojciech Pękala, pani kierownik internatu Marzena Łaskawska, kierownik szkolenia praktycznego Stanisław Sęk oraz zaproszeni nauczyciele, wychowawcy i młodzież mieszkająca w internacie. Wspólna modlitwa, łamanie się opłatkiem, składanie sobie życzeń i śpiewanie kolęd wprowadziło wszystkich zgromadzonych w świąteczny nastrój.

Wigilię klasową zorganizowali także uczniowie klasy II technikum pod opieką wychowawczyni p. Agnieszki Gryboś. Kreatywnością wykazała się grupa mechanizatorów, która przygotowała potrawy wigilijne oraz słodki poczęstunek. Takie spotkanie służy także lepszej integracji klasowej.

6 listopada Daniel Fecica, uczeń klasy II technikum odebrał w Nowym Sączu nagrodę Ministra Edukacji Narodowej dla najlepszego ucznia w szkole. Uczeń w roku szkolnym 2014/2015 uzyskał średnią 5,0 z wszystkich przedmiotów objętych podstawą programową oraz wzorowe zachowanie. Obecnie Daniel przygotowuje się do Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w bloku agrobiznes.
Życzymy mu dalszych sukcesów i trzymamy kciuki.

{phocagallery view=category|categoryid=25|imageid=394|float=left}

W czwartek 29 października młodzież z klasy III ZSZ wraz z opiekunami Jerzym Lewczykiem i Stanisławem Sęk odwiedziła Kombinat Rolny Kietrz. Przewodnikiem po Kombinacie w skład którego wchodzi także zaprzyjaźniona z nami Stadnina Koni Huculskich w Regietowie był Pan Prezes Mariusz Sikora. W czasie wizyty zapoznaliśmy się ze strukturą i organizacją Kombinatu, zapleczem maszynowym oraz nowoczesną, w pełni skomputeryzowaną suszarnią i magazynami zbóż. Na koniec odwiedzin mieliśmy okazję zwiedzić Fermę Krotoszyn w której znajduje się 1000 krów mlecznych a produkcja odbywa się w cyklu zamkniętym. Poniżej zamieściliśmy fotoreportaż z wyjazdu.

3 listopada po raz kolejny w naszej szkole odbyła się zbiórka krwi. W tym roku krew oddało 24 osoby co pozwoliło na zebranie 11 litrów. Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Gorlicach przekazuje zebraną krew głównie dla pacjentów Specjalistycznego Uniwersyteckiego Szpitala Dzięcięcego w Prokocimiu, w Rzeszowie i w Warszawie oraz innym potrzebującym m. in. krew była przekazana dla ucznia naszej szkoły po zaistniałym wypadku drogowym. Kolejna taka akcja będzie zorganizowana pod koniec marca 2016 roku.

{phocagallery view=category|categoryid=24|imageid=390|float=left}

29 października gościliśmy w Szkole pracownika Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie pana dr inż. Krzysztofa Mudryka, który przeprowadził u nas kolejne zajęcia w ramach „Klasy Uniwersyteckiej”. Tym razem uczniowie klasy II Technikum wraz z Wykładowcą wzięli pod lupę drewno i wierzbę energetyczną jako surowiec dla ciepłownictwa i dodatkowe źródło dochodu dla rolników. Kontynuacją tematu w najbliższych miesiącach będą zajęcia „Klasy Uniwersyteckiej” w laboratoriach wydziałowych Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

W dniu 14 października przedstawiciele szkół rolniczych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi spotkali się na uroczystych obchodach Dnia Edukacji Narodowej w ZSCKR w Starym Lubiejewie.Z tej okazji najbardziej zasłużeni nauczyciele odebrali z rąk podsekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi pana Tadeusza Nalewajk odznaczenia. Złoty medal otrzymał p. Józef Bystrek, natomiast Medal Edukacji Narodowej przyznano p. Irenie Królewskiej i p. Krystynie Mituś

Serdecznie wszyscy gratulujemy!

{phocagallery view=category|categoryid=23|imageid=381|float=left}

11 października w Hebdowie koło Krakowa mogliśmy po raz pierwszy zobaczyć, jak radzi sobie przy zbiorze kukurydzy na ziarno najwydajniejszy kombajn w ofercie firmy New Holland serii CR 10.90. Pokaz jego pracy był największą atrakcją Dni Kukurydzy zorganizowanych przez spółkę Wia-Lan z Tarnowa.

Oprócz kombajnów w Hebdowie odbył się również pokaz m.in. siewników punktowych, opryskiwacza rzutowego , mulczera oraz systemów rolnictwa precyzyjnego RTK. Impreza mimo przeszywającego zimnego wiatru i niskiej temperatury przyciągnęła około 1000 osób.

 

Naszą Szkołę reprezentowali uczniowie klasy II i IV TMR oraz III ZSZ wraz z opiekunami Stanisławem Sęk i Jerzym Lewczyk.

27 października po raz czwarty odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane przez Agencję Rynku Rolnego w której brali udział wszyscy uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie odpowiadali na pytania komisji z zakresu wiedzy na temat potraw regionalnych, a w drugiej części pod okiem profesjonalistów doskonalili umiejętności praktyczne. Forma warsztatów pozwala uczniom zdobyć wiedzę niezbędną do egzaminu zawodowego, a jednocześnie uczy zdrowej rywalizacji. Uczniowie zostali podzieleni na trzy osobowe grupy, a najlepszą okazała się drużyna w składzie: Weronika Chruszcz, Beata Łabowska i Anna Truchan.(wszystkie trzy na zdjęciu poniżej)

Początek strony